Åå Ää Öö – Sätt att tänka
- Distriktssköterskan om Millennium-dagarna: ”Tuffaste veckan i mitt liv”
De fyra dagarna med journalsystemet Millennium blev ett trauma för vården i Borås. Nu undrar personalen hur regionledningen kunde tänka sig att ta sådana risker med dem och patienterna? – Man hoppas nästan att det är jäv eller muta bakom, säger distriktssköterskan Alexander Westberg.
- EKG: Hellre tunnelbana i London än hemma
Även om man inte alltid har så mycket utsikt på tunnelbanan kan man roa sig med att memorera vad stationerna heter. Och som de heter!
- Baryard: ”Andra kan söka ett helt liv efter något att älska”
Ett liv i ridsportens tjänst har haft sitt pris för hoppryttaren Malin Baryard Johnsson – men det har inte varit för högt. – Jag har aldrig hittat något annat som jag har samma glöd för som för hästarna. Vad skulle jag göra i stället – börja sy, sticka eller något sådant?
- Hanna Fahl: Varför vill MSB att vi ska hamstra små glasburkar med tapenade och pesto?
Broschyren ”Om kriget eller krisen kommer” tipsar förbryllande nog om att ha soltorkade tomater och pesto hemma som krismat. Men kanske fyller det en psykologisk funktion – en idé om att hålla uppe medelklassens moral i kristid.
- Amanda Sokolnicki: S tänker kuppa – hur kan de vara så vårdslösa?
Magdalena Andersson lovar att hon ska visa väljarna att Socialdemokraterna fortfarande är partiet som löser problem. Men hon kommer misslyckas – om hon inte ändrar sig på en viktig punkt.
- Vad vet du om fasan, kyckling och kalkon?
Testa vad du vet om de fåglar som hamnar på tallriken ibland.
- Peter Alestig: Utan den makalösa manicken är 1,5-gradersmålet dött
Världens länder och FN:s klimatpanel utgår alla från att tekniken som nu testas i Stockholm får ett enormt genombrott de kommande åren – det pekas ut som det enda sättet att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Men tänk om allt är ett luftslott?
- Kritiken mot Stockholms ”makalösa manick”: Ineffektiv och dyr
I Värtahamnen i Stockholm ska det byggas en ”makalös manick” för klimatet – en grön industri som utlovats miljardsubventioner. Men kritiker menar att det finns ett betydligt billigare sätt att göra sig av med koldioxid. – Vårt projekt är ett svar på klimatpanelen IPCC:s, EU:s och Sveriges beställning, säger Ulf Wikström vid Stockholm Exergi.
- Den här barnboksförfattaren finns inte på riktigt
I år har AI-barnboken fått sitt kommersiella genombrott i Sverige. Så varför reagerar ingen? Och hur påverkas framtidens läsning av robotgenererad litteratur? DN:s Jacob Lundström bestämmer sig för att stresstesta det litterära systemet och skapar en barnbok – och en författare – med hjälp av Chat GPT.
- Bostadshus raserat i attack i centrala Beirut
Ett åtta våningar högt bostadshus har förstörts i en israelisk attack i centrala Beirut under natten, rapporterar Libanons statliga nyhetsbyrå NNA.