Globen fyller 30 år

Globen firar jubileum. Det har gått 30 år sedan Stockholm fick sin berömda vita globformade byggnad. Det var prins Bertil som invigde denna enorma konstruktion, som gick till historien som världens största sfäriska byggnad. Berg Arkitektkontor stod för utformningen.

Genom åren har mängder med evenemang och aktiviteter organiserats i Globen. Över 25 miljoner människor har besökt arenan genom åren. Antalet evenemang uppgår till mer än 3 300.

Det är Metallica som har publikrekordet. I maj 2018 lockade rockbandet till sig 17 303 åhörare i Globen. Det är 1300 personer mer än Globens angivna maxkapacitet för konserter.

Från melodifestival till sport

Hela tolv melodifestivaler har arrangerats och två Eurovision Song Contests. Globen är också en populär sportarena. Rekordet bland sportevenemang hålls av Hockey-VM från 1989. Då besökte 390 464 människor totalt 34 matcher.

Globen fick en ny turistattraktion 2010 då en gondolbana installerades på byggnadens utsida. Uppe från toppen är det mer än 85 meter ner till marken och därifrån har besökarna en härlig utsikt över Stockholm. Hela byggnaden är numera ”blåmärkt”, en klassificering som Stadsmuseet har gjort för att märka byggnader med speciellt kulturhistoriskt värde.

Globens 30-årsdag firas med en fotoutställning som projiceras på dess stora vita yta. En bild för varje år kommer att visas för allmänheten i gigantiskt format.