Vet mer om blå zoner

Kanske har du hört begreppet. Blå zoner är områden, på olika platser i världen, där människor lever betydligt längre än genomsnittet. Här når människor riktigt hög ålder – och det är intressant att titta på vad de har gemensamt. Ett företag där du kan köpa hälsokontroll i Stockholm, har skrivit om zonerna i ett inlägg på deras blogg.

Företaget där du kan köpa hälsokontroll i Stockholm skriver att det kan låta lite mystiskt att det finns platser där en stor del av människorna är friska, sinnesnärvarande och lyckliga i åldrar som överstiger 100. Förutom att människorna i dessa områden lever längre, så är de i regel även mer förskonade från vanligt förekommande ålderssjukdomar. En hälsokontroll om året och god kunskap om din hälsa kan förlänga ditt liv – men det är inte det som gör att människorna i de blå zonerna lever så länge.

Det här har människorna i de blå zonerna gemensamt

Det finns ett antal saker som människor i de blå zonerna har gemensamt, trots vida geografiska skillnader. Zonerna finns bland annat i Japan, Italien och Costa Rica.

  • Sparsam kosthållning
    Kosten är viktig faktor för att skapa sig ett långt liv. Som bekant, så finns det risker med att äta förmycket. Fetma kan till exempel öka risken för hjärtsjukdomar och diabetes, skriver företaget i Stockholm i sitt inlägg.

  • Regelbunden och lågintensiv träning
    Lågintensiv träning är en annan faktor för ett längre liv. På Sardinien i Italien, som är en blå zon, så arbetar männen som herdar, ett yrke som innefattar mycket fysisk aktivitet. Här är den förväntade medellivslängden ungefär samma för kvinnor, till skillnad från hur det brukar se ut.

  • Ett liv med mening
    Att ha en känsla av syfte och mening i livet kan markant öka antalet kvalitativa år. Gemensamt för människor i världens blå zoner är att de har ett engagemang i andlighet eller religion, i samhället och i familjelivet.

Hur är det i Sverige

I Sverige har antalet hundraplussare ökat med mer än 100 procent sedan ett antal år tillbaka. En journalist och författare undersökte om det kunde finnas en blå zon även här – och han hittade en. Fån Öland, rakt västerut över södra Småland och ned i nordöstra Skåne, finns en mycket hög andel hundraplussare. Sannolikheten att du bli över hundra är större här än i till exempel Stockholm.