Kamerabevakning – hur god bildkvalitet behöver du?

Kamerabevakning är ett sätt att skydda sina nära och kära och sin egendom. Det kan vara att kolla att båten på landstället ligger kvar – det kan också vara att förebygga risken för inbrott i ett storstadsområde.

En viktig faktor att beakta för den som ska börja med kamerabevakning är bildkvaliteten. Givetvis skulle man i teorin helt enkelt kunna köpa det bästa – men i praktiken måste bildkvaliteten vägas mot behov och plånbok.

Vad påverkar bildkvaliteten?

Först och främst ligger bildkvaliteten i själva kameran. Många kameror för hemmet har en upplösning på 1080p, vilket ofta räcker gott och väl. I synnerhet är det fullgott när det är ett mindre område som ska övervakas. Läs bara i specifikationerna för att se vilken upplösning kameran kan filma i.

En annan viktig faktor är uppkopplingen. Kvaliteten på bilden blir sämre med ett dåligt nät. Det här är kanske det enskilt viktigaste du kan titta på själv för att säkerställa att bildkvaliteten är god. Det mest stabila alternativet är att använda sig av en nätverkskabel. Använder du wi-fi bör du se till att kameran har god åtkomst till nätet och att det är stabilt. En signalförstärkare kan övervägas om kameran monteras en bra bit bort från routern.

Vad syftar din kamerabevakning till?

Ska du börja med kamerabevakning i syfte att kontrollera att båten ligger kvar vid bryggan på landet, kan det räcka att köpa en billigare kamera med lägre upplösning. Givetvis skadar inte bättre bildkvalitet, men som nämnt i inledningen behöver behov vägas mot såväl behov som plånbok.

Vill du kunna identifiera personer och registreringsplåtar är hög upplösning att föredra. Fler pixlar gör att det finns mer yta att zooma på. Ska du dessutom bedriva kamerabevakning med ett visst avstånd är det nästan ett måste för att kunna se ordentligt. Ska du övervaka en väldigt liten tomt, eller ett rum, är det inte lika viktigt.

Övriga faktorer som påverkar kamerans bild

  • Mörkerläge. Mörkerläge är viktigt för många. Inte sällan är det i mörker som ovälkomna gäster bestämmer sig för att göra ett besök.
  • Rörelsesensorer. De flesta kameror idag kommer med rörelsesensorer, så att kamerabevakning endast görs när någon – eller något – äntrar den zon som kameran är inställd att bevaka.
  • Synfältet. Glöm inte att ta kamerans synfält i beaktande innan köp.