Bygga fritidshus – klimatskal eller nyckelfärdigt?

Allt fler väljer att bygga nya fritidshus i stället för att köpa befintliga och två alternativ till ett nytt semesterhus är nyckelfärdiga varianter eller så kallade klimatskal. Dessa alternativ passar den som inte vill göra något av arbetet själv eller som bara vill göra vissa delar själv- så som att färdigställa insidan. Läs mer om vilka skillnader som finns nedan.

Nyckelfärdigt fritidshus – det här får du

Ett nyckelfärdigt fritidshus innebär att det är helt färdigbyggt när det är dags för kunden att ta över det. Allt sköts av leverantören och dess hantverkare – väggar sätts upp och isoleras, taket kommer på plats, el- och rördragningar utförs och kök och badrum monteras och installeras.

Med ett nyckelfärdigt fritidshus brukar själva byggprocessen gå relativt snabbt – åtminstone jämförelsevis med andra alternativ.

Klimatskal

En del leverantörer som erbjuder nyckelfärdiga fritidshus erbjuder även klimatskal. Det finns en del skillnader här – både på pris och vad som görs av hantverkare och inte. Ett klimatskal är själva skalet på huset – det vill säga att stommen reses upp och taket läggs. Det tål i det här läget att utsättas för väder och vind men det är sedan upp till kunden att färdigställa insidan.

Det som kan behöva göras är följande:

  • Installation av vatten, avlopp och el
  • Färdigställa ytskikt
  • Sätta in kök och badrum

Detta är ett bra alternativ för den som gärna vill göra vissa delar själv men som samtidigt vill slippa det stora jobbet med att resa stommen. Insidan kan färdigställas efter eget tycke och smak – något som vissa rent av ser som en hobby. Bra att tänka på är att det kan krävas hantverkare, till exempel för elinstallationerna, vilket är bra att räkna med redan från början.

Priser för ett fritidshus

Nyckelfärdiga fritidshus och klimatskal skiljer sig av naturliga skäl en del i pris. Hos en leverantör kostar ett nyckelfärdigt fritidshus, med klassisk och modern stil på 90 kvm, ca 1 960 000 kr. Klimatskalet för samma modell kostar ca 1 300 000 kr. Det innebär en prisskillnad på drygt 360 000 kr så visst kan det finnas pengar att spara genom att göra smarta val.

Å andra sidan är det troligt att arbetet tar lite längre tid så vilket alternativ som är bäst är lite av en smaksak. Vad väljer du?