Ordbok för övervakningskamera till bostaden

Väderbeständigt, selektivt område och sladdlöst – Vad betyder de olika begreppen som används för att förklara en övervakningskamera?

Ordbok – Övervakningskamera

 • Vidvinkel
  Alla dessa kameror har vidvinkellins. Det innebär att de kan filma ett stort område även om kameran är liten och riktad åt ett specifikt håll. Fördelen är därmed att hela trädgården, båten eller ett helt rum kan bevakas. När en övervakningskamera ska köpas in är detta en av de punkter som kan jämföras.
 • Väderbeständig
  En väderbeständig övervakningskamera står emot vatten, snö och damm. Med andra ord kan den vara monterad utomhus och exempelvis bevaka en dörr, ett garage eller ett fönster.
 • Utrustad med spotlight
  Att en spotlight är monterad innebär att området i närheten kan lysas upp så fort som kameran aktiveras. Detta sker vanligtvis med rörelsesensor. I och med att området lyses upp kommer det synas tydligt på videon vad som händer.
 • Utrustad med högtalare och mikrofon
  Om det finns högtalare och mikrofon går det att kommunicera via kameran. För de som använder hemlarmets app går det att aktivera denna funktion i appen och därefter prata med de som står nära övervakningskameran. Denna funktion kan även användas av larmbolaget om hemlarmet aktiveras. De ser vad som händer, kan prata med de som bor i huset eller påtala för inkräktaren att polis är på väg.
 • Selektivt område
  En del mer avancerade modeller har funktionen ”selektivt område”. Namnet på denna tjänst kan variera något mellan olika modeller men innebär i korthet att enbart en del av det område som bevakas skapar larm vid rörelse.

  Det kan exempelvis innebära att kamerans vidvinkel täcker upp hela trädgården men att selektivt område väljs enbart över poolen. Skulle någon röra sig i poolen går därmed larmet och de som använder appen kan direkt se vad som hänt.

 • Sparas i molnet
  Att videomaterial ”sparas i molnet” innebär att allt filmat material sparas på en dataserver under en begränsad tid. Hur länge materialet är tillgängligt beror på vilket abonnemang som används. Det kan exempelvis innebära att det är tillgängligt i 14 dagar bakåt i tiden. Därmed går det enkelt att gå tillbaka och se vad som hänt i efterhand.
 • Sladdlöst
  En sladdlös kamera går på batteri och laddar upp material i molnet via WiFi. Fördelen är att de kan monteras nästan var som helst i hemmet.